Om Uld

 Hvorfor du MÅ eje mindst et stykke lækkert uld-tøj?

1. ULD HOLDER PÅ VARMEN

Den absolut bedste grund til at vælge uld er, at uld isolerer rigtig godt. Uldfibrene har en "krøllet" struktur, der gør at de kan binde mere stillestående luft end andre fibre, og derfor holder uld langt bedre på din egen varme. Uld holder altså på varmen i koldt vejr, men kan også virke kølende i varmt vejr, og vil i det hele taget hjælpe kroppen med at temperaturregulere i al slags vejr.

 2. ULD ER SVEDTRANSPORTERENDE

Udover de fremragende temperaturregulerende egenskaber er uld også rigtigt go til at transportere sveden væk fra kroppen og holde dig tør. Det skyldes at uld både er absorberende og vandskyende på samme tid. Fugten absorberes i uldfibrenes proteinkerne, hvorfra den kan fordampe væk, mens uldfibrenes vandskyende overflade vil forblive tør. Det betyder, at når du er aktiv og begynder at svede, vil ulden absorbere sveden og transportere den væk fra huden, så du holder dig tør.

3. ULD KOMMER IKKE TIL AT LUGTE

Uld er imponerende lugtresistent, og der skal rigtig meget til før en uldtrøje kommer til at lugte af sved. De to primære grunde til, at uld ikke kommer til at lugte, er uldens imponerende evne til at håndtere fugt, og uldfibrenes overfladestruktur. Fordi uld regulerer fugtniveauet så godt og fordi uldfibrenes overflade har en struktur, der ikke giver gode forhold for bakterier, vil de bakterier, der forårsager lugten af sved, have enormt dårlige levevilkår i uld, og derfor vil uld ikke så hurtigt komme til at lugte.

4. ULD KRØLLER IKKE SÅ LET OG ER VELEGNET TIL PÆN BRUG

Endnu en af de mange fordele ved uld, er at uld er et pænt og lækkert materiale at se på og er naturligt krøllefrit. Fordi selve uldfibrene er "krøllede" og elastiske, får ulden derfor en let og luftig struktur. Uld får ikke så let folder eller bliver krøllet at se på – i modsætning til f.eks. bomuld, der har en meget tæt og kompakt struktur og derfor let krøller. Uld vil derfor sjældent have behov for at blive strøget. Nu har jeg givet dig nogle gode grunde til at have lækre uld styles i din garderobe, hvordan passer du så på dem så de holder de næste mange år? Og hvad var der lige med bæredygtighed?

Bæredygtighed synes at være på alles læber i disse tider - og med god grund. Når det gælder beklædning, er man f.eks. godt på vej, hvis man kigger efter uld produkter. Uld har rigtig mange gode egenskaber, der gør det velegnet til langt det meste. Og så er det desuden et rigtig godt valg, når det kommer til bæredygtighed.

Uld har først og fremmest en imponerende evne til at håndtere fugt. Det skyldes, at uld er utroligt absorberende og vandskyende på samme tid. Materialet absorberer fugt uden at føles vådt på overfladen. Samtidig gør overfladestrukturen det svært for bakterier at overleve. Det naturlige materiale er derfor utroligt resistent overfor snavs og svedlugt. Ikke alene øger det komforten - det betyder også, at uld ikke skal vaskes ligeså ofte som eksempelvis syntetiske materialer, der nemt kommer til at lugte. Færre vask betyder mindre forbrug af vand, elektricitet og sæbe, og det er en af de ting, der gør en forskel i miljøregnskabet. Færre vask betyder også, at tøjet holder længere.

(Tip, prøv at hænge dit uld-tøj på badeværelset, mens du tager et bad. Her vil fugten fra badet bidrage til at fjerne lugtgener.)

Når du vasker dit uld-tøj engang imellem er det vigtig at du ikke bruger fedtopløselig vaskemiddel, da det kan ødelægge tøjets naturlige selv-rensende egenskaber. Uld-fibre er nemlig dækket af det naturlige fedtstof lanolin, som giver uld mange af dets karakteristiske egenskaber. Istedet bør du bruge et vaskemiddel specielt til uld, der samarbejder med ulden. 

Håndvask er ofte noget, man prøver at undgå da det kræver tid. Det er dog altid den sikreste måde at vaske uld på. Man kan selvfølgelig også godt bruge skånsomme uld-programmer på vaskemaskinen, men der er en risiko for, at tøjet filtrer og nemmere krymper. Derfor vil jeg altid anbefale, at du vasker dit tøj forsigtigt i hånden, hvis du vil passe på det. Det er slet ikke så svært at håndvaske et eller flere stykker uld-tøj, som du tror. Tit tager det kun 10 minutter og hvis man tager i betragtning til, hvor længe tøjet holder sig, er det meget kort tid at bruge på at passe det.

Håndvask, sådan gør du:

1. Kom lidt lunkent vand i en skål eller i håndvasken sammen med lidt mildt uldvaskemiddel.

2. Læg tøjet ned i vandet, og kram det forsigtigt, så snavs langsomt forsvinder fra tøjet. Undgå at presse, gnide og vride det for meget, da det i så fald risikerer at miste formen.

3. Når vandet begynder at blive snavset, skal det skiftes. Gentag derefter processen, indtil vandet ikke længere er snavset.

4. Slut af med at skylle tøjet op i et vandbad uden tilsat vaskemiddel for at fjerne rester af vaskemiddel og snavs.

5. Tag derefter tøjet op af vandet, og læg det på et håndklæde. Rul forsigtigt sammen til en rulle for at presse overskydende vand ud. Hvis tøjet er meget vådt, kan du eventuelt forsigtigt klemme vandet ud over håndvasken, før det rulles ind i et håndklæde.

Når du tørrer uld, er det altid bedst at lade det liggetørre. Det skyldes, at tøjet ofte er meget mere vådt efter en vask end tilsvarende tøj i andre materialer, som centrifugeres mere. Uld-tøjet har derfor lettere ved at strække sig og miste formen, hvis det hænges op, når det tørrer. Læg dit uld-tøj til tørre på f.eks. et håndklæde på et tørrestativ eller lignende. Jo luftigere, jo bedre. Stræk derefter tøjet, og ret det til, så det får sin naturlige form, og lad det tørre.

OPBEVARING AF ULD

Strikket uld-tøj skal helst opbevares lagt sammen og liggende. Det skyldes at strikket tøj let strækkes, hvis det opbevares hængende på en bøjle, og det kan komme til at tage form af bøjlen.

Tøj som blazere, bukser og jakkesæt kan med fordel opbevares hængende, da de normalt er i vævet stof, som tåler at hænge, uden at det mister formen.
Hvis du vil undgå, at tøjet bliver angrebet af skadedyr som f.eks. møl, kan du lægge en pose tørret lavendel eller en blok cedertræ i garderoben, da disse skadedyr ikke kan lide lugten. I tilfælde af, at der er gået dyr i tøjet, kan det være en god idé at komme det i fryseren i en uge, så du er sikker på, at de dør og ikke længere kan ødelægge tøjet.

 Jeg håber du er blevet inspireret og måske fået nogle nye fif, så du bedre kan passe på dine uld styles. Ofte handler det om at få lavet nogle gamle vaner om, før man kan mærke hvor nemt det faktisk kan være at passe på sit tøj.