Om ULD

Klassisk fuschia cardigan

 

Bæredygtighed synes at være på alles læber i disse tider - og med god grund. Når det gælder beklædning, er man f.eks. godt på vej, hvis man kigger efter uldprodukter.

Uld har rigtig mange gode egenskaber, der gør det velegnet til langt det meste. Og så er det desuden et rigtig godt valg, når det kommer til bæredygtighed.

EGENSKABER OG KVALITETER

  • Uld er et naturligt materiale, som ånder og virker temperaturregulerende i al slags vejr.
  • Udover de fremragende temperaturregulerende egenskaber, er uld også rigtig god til både at absorbere og transportere sveden væk fra kroppen og holde dig tør.
  • Endnu en af de mange fordele ved uld er, at den har en let og luftig struktur på grund af sine elastiske fibre. Derfor får den ikke så let folder eller bliver krøllet at se på og har sjældent behov for at blive strøget
  •  Uldens overfladestruktur gør det svært for bakterier at overleve. Det naturlige materiale er derfor utroligt resistent overfor snavs og svedlugt. Ikke alene øger det komforten - det betyder også, at uld ikke skal vaskes lige så ofte som eksempelvis syntetiske materialer, der nemt kommer til at lugte. Færre vask betyder mindre forbrug af vand, elektricitet og sæbe, og det er en af de ting, der gør en forskel i miljøregnskabet. Færre vask betyder også, at tøjet holder længere.

    GODE TIPS

    • Prøv at hænge dit uldtøj på badeværelset, mens du tager et bad. Her vil fugten fra badet bidrage til at fjerne lugtgener.
    • Da uld er selvrensende og snavsafvisende, behøves den ikke vaskes for ofte. Giv dit tøj en udluftning ved at hænge det ude om natten.
    • Når du vasker dit uldtøj engang imellem er det vigtig at du ikke bruger fedtopløselig vaskemiddel, da det kan ødelægge tøjets naturlige selv-rensende egenskaber. Uld-fibre er nemlig dækket af det naturlige fedtstof lanolin, som giver uld mange af dets karakteristiske egenskaber. I stedet bør du bruge et vaskemiddel specielt til uld, der samarbejder med ulden. 
    • Håndvask er ofte noget, man prøver at undgå da det kræver tid. Det er dog altid den sikreste måde at vaske uld på. Man kan selvfølgelig også godt bruge skånsomme uld-programmer på vaskemaskinen, men der er en risiko for, at tøjet filtrer og nemmere krymper. Derfor vil jeg altid anbefale, at du vasker dit tøj forsigtigt i hånden, hvis du vil passe på det. Det er slet ikke så svært at håndvaske et eller flere stykker uldtøj, som du tror. Tit tager det kun 10 minutter og hvis man tager i betragtning til, hvor længe tøjet holder sig, er det meget kort tid at investere.

    HÅNDVASK

    1. Kom lidt lunkent vand i en balje eller i håndvasken sammen med lidt mildt uldvaskemiddel og pisk det sammen med hånden.

    2. Læg tøjet ned i sæbevandet, og kram det forsigtigt, så snavs langsomt forsvinder fra tøjet. Undgå at presse, gnide og vride det for meget, da det i så fald risikerer at miste formen.

    3. Når vandet begynder at blive snavset, skal det skiftes. Gentag derefter processen, indtil vandet ikke længere er snavset.

    4. Slut af med at skylle tøjet op i et  rent vandbad for at fjerne rester af vaskemiddel og snavs.

    5. Tag derefter tøjet op af vandet, og læg det på et håndklæde. Rul forsigtigt sammen til en rulle for at presse overskydende vand ud. Hvis tøjet er meget vådt, kan du eventuelt forsigtigt klemme vandet ud over håndvasken, før det rulles ind i et håndklæde.

    Når du tørrer uld, er det altid bedst at lade det liggetørre. Det skyldes, at tøjet ofte er meget mere vådt efter en vask end tilsvarende tøj i andre materialer, som centrifugeres mere. Uldtøjet har derfor lettere ved at strække sig og miste formen, hvis det hænges op, når det tørrer. Læg dit uldtøj til tørre på f.eks. et håndklæde på et tørrestativ eller lignende. Jo luftigere, jo bedre. Stræk derefter tøjet, og ret det til, så det får sin naturlige form, og lad det tørre.

    OPBEVARING AF ULD

    Strikket uldtøj skal helst opbevares lagt sammen og liggende. Det skyldes at strikket tøj let strækkes, hvis det opbevares hængende på en bøjle, og det kan komme til at tage form af bøjlen.

    Tøj som blazere, bukser og jakkesæt kan med fordel opbevares hængende, da de normalt er i vævet stof, som tåler at hænge, uden at det mister formen.
    Hvis du vil undgå, at tøjet bliver angrebet af skadedyr som f.eks. møl, kan du lægge en pose tørret lavendel eller en blok cedertræ i garderoben, da disse skadedyr ikke kan lide lugten. I tilfælde af, at der er gået dyr i tøjet, kan det være en god idé at komme det i fryseren i en uge, så du er sikker på, at de dør og ikke længere kan ødelægge tøjet.

     Jeg håber du er blevet inspireret og måske fået nogle nye fif, så du bedre kan passe på dine uld styles. Ofte handler det om at få lavet nogle gamle vaner om, før man kan mærke hvor nemt det faktisk kan være at passe på sit tøj. Se udvalg af PAROLs STRIK her.