Om Silke

Silke er kendt for at være et ekstravagant og eksklusivt materiale. Det er kirsebærret på toppen af kagen og en luksuriøs oplevelse for kroppen at have på. Det er et relativt dyrt materiale, men med den proces det tager at få silke produceret er det ikke mærkeligt. Det betyder også at der ikke bliver produceret store mængder silke og det gør det mere efterspurgt. Kort sagt - Silke, dronningen over alle tekstiler!

EGENSKABER OG KVALITETER

  • For mange er silke det perfekte stof at have på kroppen, da silke har temperaturregulerende egenskaber og varmer, når det er køligt og det køler når det er varmt. Silken er åndbar og sidder blidt til kroppen.
  • Husstøvermider og blandt andet skimmelsvampe kan ikke lide de naturlige stoffer som silken indeholder og derfor er silken velegnet for folk som lider af allergi. Silkens blødhed og luftighed gør den særdeles velegnet til folk med følsom hud, psoriasis, helvedesild eller eksem.
  • I modsætning til andre naturlige fibre såsom bomuld og uld, så er silkefiberen glat. Det er grunden til, at silken føles så blød i forhold til de andre fibre. Silke har en overflade der minder om perler takket være de mange lag af fibroin, der med sin prismelignende opbygning spreder lyset.
  • Silke kan absorbere fugt svarende til 30 % af sin egen vægt, uden at den føles fugtig. Silke har også en langt kortere tørretid end f.eks. bomuld.

Selvom der bliver produceret mange syntetiske (og langt billigere) metervarer, der minder meget om silken, er der ingen af disse, som har de samme gode egenskaber som silken. F.eks. kan du opleve, at de syntetiske metervarer bliver elektriske eller kommer til at lugte efter blot få ganges brug.

 

PLEJE OG VASK

Ved korrekt pleje vil silke ikke krympe, og krøller langt mindre end bomuld. Desuden er meget silke næsten lige så brudstærkt som nylon.

Alt efter anvisningen i tøjet, er det bedst at få silke kemisk renset. Flere silkekvaliteter tåler dog maskinvask ved maksimum 30 grader og lave centrifugeringsomdrejninger (400). Brug gerne et silkeprogram eller et håndvaskprogram.

Det er vigtigt at bruge sæbe beregnet til silke, som er uden enzymer, da enzymer kan opløse nogle af proteinerne i silken og gøre den sart og skrøbelig. Det er værd at rette sig efter vaskeanvisningen i tøjet, så får du den længste levetid på din silke.

Ved strygning, er det bedst at lægge et stykke stof mellem strygejernet og silken. Stryg i samme retning som fibrene og på max temperatur på 120 grader. Brug ikke damp og stryg aldrig silken hvis den er våd.

Pas på med at vride og trække i silken, når den er våd. Silken kan nemlig være mere sart i våd tilstand. Opbevar dit silketøj hængende på bøjler – det nedsætter behovet for strygning. Silken skal opbevares et tørt og mørkt sted væk fra sollys.