Om Bambus
Bambus er det nye sort i mode-industrien. Faktisk er der ikke meget forskel når man snakker om egenskaber mellem uld og bambus. Der hvor forskellen virkelig kommer til udtryk er i hvor bæredygtig bambus egentligt er.
BAMBUS OG BÆREDYGTIGHED
• Bambus er i familie med græs og er en af jordens mest bæredygtige ressourcer, den kræver næsten ingen vanding og kan dyrkes helt uden brug af pesticider.
• Bambus anses for at være den hurtigst voksende plante i verden og nogle sorter gror med op til 30 cm i døgnet og kan af samme årsag høstes flere gange om året uden at skulle genplantes.
• Bambus er godt for jorden og bruges til at forbedre jordkvaliteten på jord med dårlig jordkvalitet, da den efterlader jorden mere næringsrig. Bambus har også en positiv effekt på CO2-niveauet, da bambus absorberer mere CO2 end træer pr. m2 Det betyder at tøj lavet ud af bambusfibre (vel og mærke under de rigtige forhold) er noget af det mest bæredygtige der findes indenfor tøjindustrien.
FORDELE OG EGENSKABER
• En af de største fordele ved tøj lavet af bambusfibre er de antibakterielle egenskaber. Dette kommer af, at bambus gror naturligt og har ikke brug for skadedyrsbekæmpelse, og denne effekt varer ved i det færdige tekstil. Det betyder også, at tøjet er særligt velegnet til sensitiv hud og allergikere.
• Bambus regulerer desuden kroppens temperatur med samme effekt som naturuld, så det føles køligere når det er varmt og omvendt. Dette gør, at det er behageligt at bruge i al slags vejr.
• Noget andet man også kan sige om bambus er, at bambusfibrene har en fantastisk evne til at transportere fugt væk fra kroppen og det er, sammen med den antibakterielle virkning, med til at reducere lugtgener såsom sved. Bambus lader huden ånde, og klistrer ikke til huden når man sveder. Det er meget behageligt, og derfor er bambus også populært til sportstøj f.eks. yogatøj ligesom det også er meget brugt til strømper og undertøj.
• Bambustekstil er ekstremt blødt, glat og føles luksuriøst.
Det lyder jo som om man ikke kan gøre noget forkert med bambus og så er det bæredygtigt op til begge ører… eller er det!? For én ting er, hvordan planten gror, men en helt anden ting er, hvordan planten behandles bagefter. Selvom bambus i sig selv er et bæredygtigt materiale, og har potentiale til at blive brugt til at producere det mest bæredygtige tøj man kan forestille sig, så falder eller står det hele, når det kommer til produktionen af selve tekstilet.
Når man laver bambus om til tekstil, så skal bambussen laves om til tekstilfibre. Dette gøres som regel ved at blødgøre fibrene i en ret heftig mængde af kemikalier. Disse er både farlige for mennesker at arbejde med, og de er dårlige for naturen hvis de ledes videre ud i systemet efter brug. Nøjagtig på samme måde som ved konventionel tekstilproduktion. Lige pludselig er bambus ikke bæredygtigt længere, i hvert fald ikke når man taler om tøj. Og hvor står vi så henne med vores gode tro om at, nu gjorde vi endelig en forskel?
Det er vigtigt at kigge på måden tøjet er blevet produceret på. Nu tænker du sikkert, ”hvordan finder jeg ud af det, og så besværligt burde det ikke være at købe tøj.” - du har fuldstændig ret, derfor kommer jeg her med nogle små fif og retningslinjer, der kan hjælpe dig.
Viskose bambus er ofte en meget kemisk proces når det kommer til at lave tekstiler. Den eneste grund til at man vælger at bruge bambus her, i stedet for en anden træsort, er fordi bambus er meget billigere. Grunden til hvorfor bambus er billigere at producere, er fordi den anses for at være den hurtigst voksende plante i verden og kan af samme årsag høstes flere gange om året uden at skulle genplantes.
En mere bæredygtig måde at producere bambusfibre på, er ved at bruge Lyocell/Tencel-metoden. Her er der en række forhold som skal overholdes for at man må bruge denne betegnelse og i denne proces bruger man færre og knapt så giftige kemikalier i selve blødgørelsesprocessen.
Et andet fingerpeg er at, når man ser farvestrålende, ofte neon-farvede bambustekstiler, der hævder at være bæredygtige, så bør man nok tænke sig om en ekstra gang, da der nok er brugt nogle ret kradse farvestoffer i produktionen.
VASK AF BAMBUSTEKSTILER
Bambus bør normaltvis vaskes med koldt vand på et skåneprogram ved maskinvask. Du skal også være forsigtig med at stryge tøjet med et alt for varmt strygejern, da det let kan efterlade brandmærker på materialet. Brug af for høje temperaturer i tørretumbleren kan risikere at have en krympende effekt på bambustøjet – ligesom ved varmvask.